İsrail'in kuruluşunda Stalin'in sorumluluğu ve bunun feci sonuçları

Filistin halkı, 1948 yılında Siyonist silahlı milisler tarafından, kolektif tarihsel hafızalarında Nakba,  ya da Felaket olarak yer eden bir olayla anavatanlarından zorla sürüldü. Siyonist proje her zaman böyle bir gelişmeyi öngörmüştü, ve tüm gerçek devrimci Komünistler Siyonist ideolojiye sürekli olarak karşı çıkmışlardı. O halde Stalin  neden iki halk için, Filistinli ve Yahudi, tek devlet pozisyonunu terk etti ve 1947'de bölünmeyi ve ardından ayrı bir Yahudi devletinin kurulmasını destekledi?

Lenin gerici Siyonizm ideolojisine karşı çıktı. Siyonist projenin ancak Filistin halkının pahasına gerçekleştirilebileceğini anlamıştı. Komünist Enternasyonal'in 1920'deki İkinci Kongresinde, Lenin tarafından hazırlanan Ulusal ve Sömürge Sorunları Üzerine Tezler'de şunlar belirtiliyordu:“Siyonistlerin Filistin meselesi, İtilaf emperyalizmi ve söz konusu ülkenin burjuvazisinin çabalarını birleştirerek bu ezilen ulusun emekçi sınıflarını aldatmasının kaba bir örneği olarak nitelendirilebilir (aynı şekilde genel olarak Siyonizm, Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması maskesi altında, Yahudi işçilerin yalnızca bir azınlık oluşturduğu Filistin'in Arap emekçi nüfusunu İngiltere'nin sömürüsüne teslim etmektedir).”

Dolayısıyla Stalin'in neden Lenin'inkine taban tabana zıt bir tutum benimsediği sorusu sorulmalıdır. Stalin aslında Filistin'i bölen kötü şöhretli 1947 BM kararının BM Meclisi'nde gerekli üçte iki çoğunlukla kabul edilmesinde kilit bir rol oynamıştır.

Stalin'in günümüzdeki destekçileri bu gerçekleri gömmemizi ve unutmamızı tercih etmektedir. Onlar, Stalinistlerin her zaman Siyonizme karşı oldukları mitini sürdürmek istemektedirler. Bazıları ise Stalin'in Komünist Enternasyonal'in ilk dört kongresinde ortaya konan temel ilkelere ihanet etmesine gerekçeler bulmaya çalışmaktadır.

Ne yazık ki onlar için, tarihsel gerçekleri silmek zordur ve gerçek somuttur. Hiçbir çarpık argüman hiçbir şekilde Stalin'in yaptığını haklı çıkaramaz. Lenin'in pozisyonunun bu şekilde tamamen terk edilmesinin nasıl ve neden gerçekleştiğine, ve bu kilit olayın, özellikle Orta Doğu'daki Komünist Partileri nasıl etkilediğine bakalım.

Bunu takip eden yıllarda, Sovyetlerin resmi tutumu Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasına karşı olmak şeklindeydi. Sovyet hükümeti iki halk için tek devlet fikrini öne sürmeye devam etti. Orta Doğu'daki ve dünyanın dört bir yanındaki Komünist Partiler de Siyonist projeye karşı açıkça kampanya yürüttüler.

Bununla birlikte, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve hemen sonrasında üst düzey Sovyet diplomatları birçok kez önde gelen Siyonist figürlerle temaslarda bulunmuş ve Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasına destek veya en azından sempati duyduklarını ifade etmişlerdir. Sovyet hükümetinin perde arkasındaki politikasının değişmekte olduğu açıktı.

Kayıtlar, Polonya'nın Almanya ve Sovyetler Birliği arasında paylaşıldığı 1939 Hitler-Stalin anlaşmasından kısa bir süre sonra, 1940 gibi erken bir tarihte bu cephede bir şeylerin harekete geçtiğini gösteriyor. Polonya'da büyük bir Yahudi nüfusu olduğundan, önemli sayıda Polonyalı Yahudi artık Sovyet yönetimi altındaydı. Siyonist liderler bu durumu, Yahudilerin Filistin'e göçünü arttırmak için bir fırsat olarak gördüler. 

Moscow’s Surprise Sürprizi adlı kitabında: The Soviet-Israeli Alliance of 1947-1949 (Moskova'nın Sürprizi: 1947-1949 Sovyet-İsrail İttifakı) Laurent Rucker, Sovyet diplomatları ile Siyonist liderliğin önemli isimleri arasındaki temaslar hakkında ilginç ayrıntılar sunuyor. Bu karşılaşmanın ayrıntıları için kaynak olarak 'Sovetsko-Izrail'skie otnoshenia. Sbornik Dokumentov 1941-1953 (SIO) (Moskva: Mezhdunarodnye Otnoshenia, 2000), cilt 1, s. 15-17', Sovyet-İsrail ilişkilerine dair resmi belgeler.

Ocak 1941'de Dünya Siyonist Örgütü Başkanı Chaim Weizmann ile Sovyetlerin İngiltere Büyükelçisi Ivan Maisky arasında gerçekleşen bir görüşme çok açıklayıcıdır. Rucker'a göre:

“...Weizmann konuyu Filistin'in geleceğine getirdi. Maisky, Avrupa'dan Yahudileri yerleştirmek için Filistin'de bir nüfus değişimi olması gerektiğini belirtti. Weizmann, yarım milyon Arap'ın transfer edilebilmesi halinde yerlerine iki milyon Yahudi'nin yerleştirilebileceği yanıtını verdi. Maisky bu fikir karşısında şok olmuş gibi görünmüyordu.” [Benim vurgum]

Rucker devam ediyor:

“Sadece beş ay sonra Almanya'nın SSCB'yi işgal etmesinin ardından Sovyetler Birliği'nin konumunda meydana gelen feci değişiklik, Siyonistlere ilk temaslarını genişletme fırsatı sundu. İki ana hedefi daha güçlü bir şekilde takip etmeye başladılar: (1) Moskova ile Sovyetler Birliği'ndeki Polonyali Yahudilerinin Filistin'e göç etmesine izin verecek bir anlaşmaya varmak ve (2) anti-Siyonist Bolşevik liderleri Filistin'de bir Yahudi devletinin kurulmasının kendi çıkarlarına aykırı olmayacağına ikna etmek.”

Bunu Ekim 1941'de Londra'da Maisky ile dönemin Yahudi Ajansı başkanı ve daha sonra İsrail Savunma Kuvvetleri'nin kurucusu ve İsrail'in ilk başbakanı olan David Ben-Gurion arasındaki görüşme izledi. Maisky 1943'te Weizmann ile tekrar bir araya gelerek Sovyet hükümetinin Siyonistlerin amaçlarını anladığını ve “kesinlikle onların yanında yer alacağı” konusunda güvence verdi (Rucker). Maisky Filistin'i ziyaret edip Ben-Gurion'la da görüştü ve Siyonistlerin orada inşa ettiklerinden çok etkilenmiş görünüyordu.

Gördüğümüz gibi Moskova, bu kamuoyuna açıklanmamasına rağmen, Filistin'de yarım milyon Filistinlinin vatanlarından sürülmesini gerektirecek bir Yahudi devletinin kurulmasını destekleme olasılığını zaten değerlendiriyordu. Resmi pozisyon, tek başına bir Yahudi devletine karşı çıkma ve tek, iki uluslu bir devleti destekleme şeklinde kaldı.Stalin 1943'te, dünya devrimi perspektifini çok önceden terk ettiği için Komünist Enternasyonal'e ihtiyacı kalmadığından onu feshetmişti. Bu aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı'nın ortasında Batı'daki müttefikleri Churchill ve Roosevelt'i memnun etmeye yönelik bir jestti.

Stalin rejimi Filistin sorununda da aynı şekilde davrandı; Sovyet dış politikası tamamen ulusal Komünist Partilerin arkasından yürütülüyordu. Bu nedenle Sovyet diplomatları ile Siyonist hareketin önde gelen isimleri arasındaki karşılaşmalar, bu partilerin hem safları hem de liderleri tarafından tamamen bilinmiyordu.

1947 Gromyko'nun BM'de Yaptığı Konuşma

Filistin o dönemde İngiliz mandası altındaydı. Ancak Britanya bir güç olarak gerilemekteydi ve imparatorluğunu kaybetmekle karşı karşıyaydı. Artık Filistin'deki varlığını sürdüremiyordu ve aslında bir Yahudi devleti kurma amaçları o dönemde İngiliz emperyalizminin çıkarlarıyla çatışan yerel Siyonistler tarafından bir düşman olarak görülüyordu.

Gromyko Image fair useGromyko'nun konuşması tüm dünyada resmi Komünist Partilere bağlı milyonlarca komünist için bir şok oldu / Görsel: adil kullanım

İngiltere, çeşitli zamanlarda Filistin'i hem Araplara hem de Yahudilere vaat ettiği şeklinde yorumlanabilecek sesler çıkardı. Bu onların test edilmiş 'böl ve yönet' yöntemiyle uyumluydu. İngiliz emperyalizmi aslında ayrı bir Yahudi devletinin kurulmasına karşı çıkıyordu. Bu, Filistinlilere duyulan sevgilerinden kaynaklanmıyordu. Asıl kaygısı bölgedeki petrol zengini Arap rejimleriyle dostane ilişkiler kurmaktı. Ancak İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Filistin'in kaderini belirleme yetkisi Londra'da değil -Moskova'nın da desteğiyle- Washington'daydı.

Bu durum, Şubat 1947'de Birleşik Krallık hükümetinin neden görevinden feragat etmeye ve bölgenin gelecekteki statüsünü belirleme görevini yeni kurulan Birleşmiş Milletler'e devretmeye karar verdiğini açıklamaktadır.

İşte bu bağlamda, Sovyetler Birliği'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Andrei Gromyko, 14 Mayıs 1947'de BM Genel Kurulu'nda önemli bir konuşma yaptı. Konuşmanın içeriği, dünyanın dört bir yanındaki resmi Komünist Partilere bağlı milyonlarca komünist için şok etkisi yarattı. Ancak, özellikle Arap dünyasındaki bu partilerin saflarında şok etkisi yarattı. 

Filistin konusunda özel bir BM komitesinin kurulmasına ilişkin bir konuşmaydı. Gromyko, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Avrupa'da yerlerinden edilmiş çok sayıda Yahudi'nin karşı karşıya kaldığı kötü durumu vurgulayarak uzun uzun konuştu.  O yıl daha sonra olacaklar için açıkça zemin hazırlıyordu. 

Gromyko konuşmasında şunları söyledi:

"Hiçbir Batı Avrupa Devletinin Yahudi halkının temel haklarının savunulmasını ve faşist cellatların şiddetine karşı korunmasını sağlayamamış olması, Yahudilerin kendi devletlerini kurma isteklerini açıklamaktadır. Bunu dikkate almamak ve Yahudi halkının bu arzusunu gerçekleştirme hakkını inkar etmek haksızlık olur. Özellikle de İkinci Dünya Savaşı sırasında maruz kaldığı her şey göz önünde bulundurulduğunda, Yahudi halkının bu hakkını inkar etmek haksızlık olacaktır." [Benim vurgum]

Daha sonra soruna ilişkin dört farklı olası çözümü sıralamaya devam etti:

"1. Araplar ve Yahudiler için eşit haklara sahip tek bir Arap-Yahudi Devleti kurulması;

2. Filistin'in biri Arap diğeri Yahudi olmak üzere iki bağımsız devlete bölünmesi;

3. Filistin'de, Yahudi nüfusun hakları dikkate alınmaksızın bir Arap Devleti kurulması;

4. Filistin'de Arap nüfusun hakları dikkate alınmaksızın bir Yahudi Devleti kurulması." [Benim vurgum]

Son sözlerinde, "bağımsız, ikili, demokratik, homojen bir Arap-Yahudi Devleti "nin hem Yahudi hem de Filistinli nüfusun haklarını garanti altına almanın tek yolu olacağını belirtti. Ancak daha sonra, bunun uygulanmasının imkansız olduğu ortaya çıkarsa, "Filistin'in biri Yahudi diğeri Arap olmak üzere iki bağımsız özerk devlete bölünmesinin" düşünülmesi gerektiğini ekledi. 

Daha sonraki tarih, bu konuşmanın aslında Sovyetler Birliği'nin Siyonistlerin yüz binlerce Filistinliyi yurtlarından sürme ve İsrail'i kurma projesine tam destek vermesine zemin hazırladığını gösteriyor - aslında Maisky'nin önde gelen Siyonistlerle sadece birkaç yıl önce tartıştığı şeyi gerçekleştiriyordu. Ancak en önemlisi, sözlerin somut gerçeklerle örtüşmesidir. Sovyetler Birliği 1947 ve 1949 yılları arasında Siyonistlere siyasi ve askeri olarak tam destek verdi, hatta Doğu Avrupa'dan İsrail'e daha fazla Yahudi göçünü kolaylaştırdi. 

Sovyet BM delegasyonunun bir üyesi olan S. Tsarapkin, 13 Ekim 1947'de BM'de yaptığı konuşmada Gromyko'dan daha ileri giderek Sovyetler Birliği'nin Filistin'in bölünmesini desteklediğini açıkça ifade etti. Rucker'ın belirttiği gibi, "SSCB Siyonist davanın ateşli bir destekçisi haline geliyordu."

SSCB İsrail'in kurulması için oy veriyor 

Ertesi ay, 29 Kasım 1947'de SSCB Filistin'in bölünmesi lehinde oy kullandı. 181 sayılı karar BM Genel Kurulu'nda 33 lehte, 13 aleyhte ve 10 çekimser oyla kabul edildi. Siyonistler Stalin'den daha fazlasını isteyemezdi!

Burada, böyle bir BM Kararının yasal olarak bağlayıcı olabilmesi için Mecliste üçte iki çoğunluk gerektiği unutulmamalıdır. Stalin, SSCB'nin yanı sıra Belarus, Ukrayna, Polonya ve Çekoslovakya'yı da kontrol ediyordu - bunların hepsi o dönemde BM'nin oy hakkına sahip üyeleriydi ve hepsi de bölünme yönünde oy kullandı. Bu beş ülke bölünmeye karşı oy kullanmış olsaydı, oylama 28 lehte, 18 aleyhte ve 10 çekimser şeklinde sonuçlanacaktı. Dolayısıyla karar düşmüş olacaktı. Bu gerçekten kaçış yoktur.

sitting Stalin Image public domainSiyonistler Stalin'den daha fazlasını isteyemezdi / Resim: kamu malı

Daha sonra neler olduğu iyi bilinmektedir. Arap ülkeleri BM kararını tanımayı reddetti; Siyonist silahlı kuvvetler, Filistinlilere karşı onları kovmayı ve İsrail'i kurmayı amaçlayan bir terör kampanyası başlatarak boşluğu doldurdu ve yeni kurulan Yahudi devletiyle savaş çıktı. Bu süreçte 700,000 Filistinli, bütün bir halkın anavatanlarından acımasızca ve kanlı bir şekilde kovulması için sterilize edilmiş bir terim kullanmak gerekirse, 'etnik olarak temizlendi'. İsrail'in Gazze'ye yönelik bugünkü soykırım saldırısının kökleri bu trajik olaylara dayanmaktadır.

Sovyetler Birliği sadece BM kararına oy vererek Siyonistlere yardım etmekle kalmadı. Ayrıca uydularından biri aracılığıyla dolaylı da olsa silah da sağlıyordu. Stalin 1948'de Çekoslovakya'nın yeni kurulan İsrail ordusuna ağır silahlar göndermesine izin verdi. Siyonistler ve Filistin'deki Yahudi Ajansı 1947'nin sonundan 1948'e kadar Çekoslovakya'dan 22 milyon dolar değerinde silah satın aldı. Bu rakam bugünün parasıyla çeyrek milyar dolara denk gelmektedir. Aynı zamanda SSCB, Çekoslovak hükümetinin Araplarla planladığı silah satışını engelledi.

Ben-Gurion yıllar sonra, 1968'de, SSCB ve Çekoslovakya'nın yardımlarına atıfta bulunarak şu itirafta bulundu: "Ülkeyi kurtardılar; bundan hiç şüphem yok. Çek silah anlaşması o zamanlar sahip olduğumuz en büyük yardımdı, bizi kurtardı ve bu anlaşma olmasaydı ilk ayı atlatabileceğimizden çok şüpheliyim." (Uri Bialer, Doğu ve Batı Arasında: İsrail'in Dış Politika Yönelimi , 1948-1956, Cambridge University Press, 1990).

Sovyetler Birliği  1948'den önce Doğu Avrupa'dan, Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Çekoslovakya'dan önemli sayıda Yahudi'nin göç etmesini kolaylaştırarak da yardımcı oldu. Siyonistlerle kurulan bağlar o kadar güçlüydü ki, Ben-Gurion'un Mayıs 1948'de yeni devleti ilan etmesinin ardından SSCB, İsrail devletini yasal olarak tanıyan ilk ülke oldu. Molotov (Sovyet Dışişleri Bakanı ve Stalin'in en yakın müttefiki) 17 Mayıs 1948'de İsrail Geçici Hükümeti Dışişleri Bakanı Shertok'a gönderdiği telgrafta şöyle yazıyordu:

"SSCB Hükümeti'nin İsrail Devleti'ni ve Geçici Hükümeti'ni resmi olarak tanımaya karar verdiğini bildirmek isterim. Sovyet Hükümeti, Yahudi halkının kendi egemen devletini kurmasının Filistin ve Orta Doğu'da barış ve güvenliğin güçlendirilmesine hizmet edeceğine inanmakta ve SSCB ile İsrail Devleti arasındaki dostane ilişkilerin başarılı bir şekilde gelişeceğine olan güvenini ifade etmektedir." [Benim vurgum]

"Barış ve güvenlik" İsrail'in kurulmasıyla garanti altına alınan son şeylerdi. Ancak Stalin'in kinizmi Aralık 1948'de 194-III sayılı karar BM'ye sunulduğunda daha da ileri gitti. Karar, Filistinli mültecilerin ya evlerine dönme ya da mülklerine verilen zarar ve kayıplar için tazminat alma hakkını ortaya koyuyordu. Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa'daki uyduları ret oyu verirken, ABD ve İngiliz emperyalistleri ise lehte oy kullandı!

Tabii ki bu kararın uygulanması için, karara oy veren güçlerin hiçbiri tarafından somut bir şey yapılmadı. İsrail'in 1949'da BM'ye üye olmasına nihayet izin verildiğinde, şartlardan biri 194 sayılı kararı uygulamayı kabul etmesiydi. İsrail'in temsilcilerinden biri bunu sözlü olarak kabul ettikten sonra, kaçan ve mülklerini terk eden insanların tazminat hakkı olmadığını savunarak kararı görmezden gelmeye devam etti ve 1950'de, BM kararını doğrudan ihlal ederek, yerinden edilen tüm Filistinlilerin evlerini kamulaştırmak için kötü şöhretli Gaiplerin Mülkiyet Kanunu'nu uygulamaya koydu. Sovyetler Birliği Siyonist yanlısı tutumuna o kadar bağlıydı ki, vatanlarından acımasızca sürülen Filistinli mültecilerin haklarını desteklemeyi bile reddetti.

Stalin neden bölünmeyi destekledi?

Yukarıda sıraladıklarımız gerçeklerdir. Ancak kendimize sormamız gereken soru şudur: Stalin neden böyle bir politika benimsemiştir? Bu soruyu ancak Stalin'in dünya işçi sınıfının çıkarları tarafından yönlendirilmediğini anlarsak yanıtlamaya başlayabiliriz. Kararları kapitalist sistemin yıkılmasına yönelik devrimci bir perspektif tarafından belirlenmemiştir. Onun eylemleri, küresel olarak sosyalist devrimi teşvik etmek için en iyinin ne olduğu tarafından belirlenmedi. Onun çıkarları bundan çok daha dardı.

Düşünceleri, Sovyetler Birliği'nde iktidarı işçi sınıfından gasp etmiş olan ve Stalin rejiminin belkemiğini temsil eden bürokrasinin ulusal çıkarları tarafından belirleniyordu. Devrimin bu yozlaşma süreci - az gelişmiş tek bir ülkede tecrit edilmiş olması nedeniyle - Troçki tarafından klasik metni İhanete Uğrayan Devrim'de çok iyi bir şekilde özetlendi.

stalin with capitalist friends Image public domainBaşlangıçta Stalin, Büyük Güçler arasında bir anlaşmaya varılabileceğine ve bunun sürdürülebileceğine inanıyordu / Görsel: kamu malı

Bu durum, Stalinist liderliğindeki Sovyetler Birliği'nin 1947'de nasıl hem ABD emperyalizmi hem de Siyonistlerle aynı safta yer alabildiğini açıklamaktadır. ABD'nin bir Yahudi İsrail devletinin ortaya çıkmasına izin vermekte çıkarı vardı, çünkü bunu İngilizleri Orta Doğu'dan atmanın ve petrol zengini bu önemli bölgede hakim güç olarak onların yerini almanın bir yolu olarak görüyordu. Stalin ayrıca Filistin'deki Yahudileri İngiliz emperyalizmini zayıflatmak için kullanışlı bir kaldıraç olarak görürken, Akdeniz'de SSCB için bir destek noktası oluşturmayı umuyordu.

Stalin, destekçileri tarafından büyük bir stratejist olarak sunuluyor ve komünist hareket içinde onun o dönemde Filistin'de izlediği politikayı haklı göstermeye çalışanlar, bunu tüm bunların arkasında bir tür zekice plan olduğunu göstermeye çalışarak yapıyorlar. Ancak gerçek şu ki, Orta Doğu'da sosyalist bir dönüşüm perspektifi olmadığı için, bulabildiği en iyi şey İsrail'de Sovyet dostu bir Yahudi devleti, yani SSCB ile dostane ilişkileri olan kapitalist bir İsrail beklentisiydi.

Bütün bunlarda zekice bir şey yoktu. John Lewis Gaddis, 1989 yılında Diplomatik Tarih dergisinde yayınlanan İstihbarat, Casusluk ve Soğuk Savaşın Kökenleri başlıklı makalesinde bunu şöyle açıklamaktadır:

"Stalin hakkında genellikle unutulan şey, onun Amerikalılar ve İngilizlerle kendince 'dost' kalmak istemesiydi: amacı, uzun zamandır beklenen uluslararası (enternasyonal) proleter devrimi gerçekleştirmek değil, rejiminin ve yönettiği devletin güvenliğini sağlamaktı; bunu savaş dışında yollarla ve tercihen Batı'nın işbirliğiyle yapmayı umuyordu." [Benim vurgum]

Gaddis, Soğuk Savaş tarihi uzmanı olarak kabul edilir ve ABD emperyalizminin çıkarları açısından yazar. Stalin'e ilişkin değerlendirmeleri, bu adamı harekete geçiren şeyin ne olduğuna dair anlayışımızı doğrulamaktadır. Lenin'in 1924'teki ölümünden kısa bir süre sonra 'tek ülkede sosyalizm' teorisini benimsediğinden beri, düşünceleri dünya işçi sınıfının değil, muhafazakar bürokrasinin çıkarlarını temsil ediyordu. Bürokrasi, komünist olmayan pek çok unsurdan, partiye kendi kariyerlerini ilerletme aracı olarak katılmış pek çok kişiden oluşuyordu. Bu süreçte maddi ayrıcalıklar elde etmişlerdi ve bu ayrıcalıkların tadını çıkarabilecekleri sakin bir yaşam arzuluyorlardı. Endişe duydukları son şey dünya devrimiydi.

'Tek ülkede sosyalizm' teorisi, büyük Rus bürokrasisinin giderek artan milliyetçi bakış açısıyla da örtüşüyordu. Sovyetler Birliği'ni ve onun planlı ekonomisini dünya proleter devriminin bir ileri karakolu olarak değil, bir kast olarak kendi maddi çıkarlarını korumanın aracı olarak görüyorlardı. Rusya'nın 'ulusal çıkarlarını', Lenin yönetimindeki Bolşeviklerin amaçladığı dünya çapında yeni bir sosyalist toplum için mücadeleden ziyade, dar milliyetçi terimlerle kendi çıkarlarıyla özdeşleştirdiler. Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu politikası da bu çıkarlar tarafından belirlendi.

Başlangıçta Stalin, Büyük Güçler arasında, her birinin kendi etki alanına sahip olacağı ve her birinin diğerlerinin çıkarlarına saygı göstereceği bir anlaşmaya varılabileceğine ve bunun sürdürülebileceğine inanıyordu. Bu bağlamda İsrail'in Sovyetler Birliği'nin bir müttefiki olabileceğine inanıyordu. Stalin'in 'zeki' politikası buraya kadarmış! Çok kısa bir süre içinde İsrail'in bölgede ABD emperyalizminin kilit bir müttefiki haline geldiği çok açık bir şekilde ortaya çıktı.

İsrail'in kurucularının birçoğu 'sosyalist' kıyafetler giymişti, Ben-Gurion bunun en iyi örneğidi.İsrail'in kuruluşunun ilk günlerinde devlet ve hatta devlete bağlı Histadrut sendika federasyonu, başlangıçta zayıf olan İsrail kapitalist sınıfının güçlenmesini sağlayarak ekonominin gelişmesinde kilit bir rol oynadı. Tüm bunlar İsrail'in bir tür 'sosyalist deney' olduğu efsanesini yaymak için kullanıldı. Doğu Avrupa Yahudileri arasında güçlü bir sosyalist gelenek vardı ve İsrail'e gelen Yahudi göçmenlerin çoğu bu geçmişten geliyordu. Kollektif çiftlikler etrafında kurulan yerleşimler olan kibbutzimler sosyalist örgütlenmenin örnekleri olarak sunuldu. Zirvede oldukları dönemde, tarımsal üretimin ve hatta yüzlerce kibbutz fabrikasıyla endüstriyel üretimin önemli bir yüzdesini temsil ediyorlardı.

İsrail'in 'sosyalist bir deney' olabileceği fikri, kibbutzimlerin genellikle İsrail'in silahlı ileri karakolları olduğu ve daha önce Filistinlilere ait olan toprakların sömürgeleştirilmesinde önemli bir rol oynadığı gerçeğini göz ardı etmektedir. Bazılarının tanımladığı gibi, bu "sadece Yahudiler için bir sosyalizmdi, Araplar için değil".

Sosyalizm bu şekilde inşa edilemez. Sosyalizm ya tüm işçi sınıfının - bu durumda hem Yahudi hem de Filistinlilerin - birleşik hareketinden doğar ya da kapitalist sınıfın nihai çıkarı için toplumun bir kesiminin diğer bir kesimi tarafından ezilmesine yardımcı olur. İnşa edilen şey kapitalizmdi ve tam da izolasyonu ve baskıcı doğası nedeniyle, kısa sürede emperyalizmin Ortadoğu'daki yerleşik bir ileri karakolu haline geldi. Bu aynı zamanda gezegendeki en güçlü emperyalist ülkenin neden bu tür bir 'sosyalizm' ile hiçbir sorunu olmadığını da açıklıyor.

Orta Doğu'daki Komünist Partiler üzerindeki zarar verici etkiler

Tahmin edilebileceği gibi, Stalin'in Filistin'in bölünmesini ve İsrail'in kurulmasını destekleme kararı bölgedeki Komünist Partiler üzerinde yıkıcı bir etki yarattı. Hintli bir profesör olan Mohammed Shafi Agwani'nin Arap Doğu'sunda Komünizm (Londra, 1969) adlı kitabında açıkladığı gibi:

"Sovyetler Birliği'nin bölünmeyi destekleme yönündeki ani kararı Filistinli Komünistler üzerinde sersemletici bir etki yarattı... Sovyet tutumundaki köklü değişiklik - Siyonizmi 'emperyalist bir komplo' olarak kınamaktan temel iddiasını kabul etmeye - sadece Filistinli Komünistleri değil tüm Arapları ciddi bir şekilde sarstı. (...)

palestine communist party Image fair useStalin'in Filistin'in bölünmesini ve İsrail'in kurulmasını destekleme kararı bölgedeki Komünist Partiler üzerinde yıkıcı bir etki yarattı / Görsel: adil kullanım

"Sovyetlerin takla atmasının nedeni ne olursa olsun, bunu ideolojik olarak sürdürmek Komünistler arasındaki en zeki kişiler için bile kolay bir iş değildi. Ancak Sovyetler Birliği pozisyonunu açık bir şekilde ortaya koyduktan sonra, Komünistlerin ayarlamalar yapmaktan başka seçeneği kalmadı."

Sovyetler Birliği'nin Stalinist bürokratik yozlaşması - 1920'lerin ortalarından sonlarına doğru başlayan ve 1930'larda Stalinist Tasfiyelerle pekişen bir süreç - Komünist Enternasyonal'in kendisinin de gerçek bir dünya devrimi örgütü olmaktan çıkıp tamamen Sovyet hükümeti tarafından kontrol edilen bir örgüte dönüşmesine yol açtı. Komünist Enternasyonal'in çizgisi, SSCB'deki bürokrasinin anlık ihtiyaçları tarafından belirlenen tüm açıklanamayan zig-zaglarıyla çizgisini dikte etti.

Bu, Komünist Enternasyonal'in ilk dört kongre dönemindeki tüm özgün iç demokrasisinin ezildiği anlamına geliyordu. Artık muhalefete tolerans gösterilmiyordu. Bir çizgi belirlenmişti ve bu çizgiye basitçe uyulması ve uygulanması gerekiyordu. Böylece, Sovyetler Birliği Filistin'in bölünmesi yönünde oy kullandığında, bölgedeki Komünist Partiler SSCB'nin yeni pozisyonunu savunmak zorunda kaldılar. Ancak Agwami'nin açıkladığı gibi:

"...Arap Komünistleri, Sovyet duruşunun altında yatan nedenleri takipçilerine açıklamakta son derece zorlandılar. (...) Komünistler, Filistin trajedisinin bu son perdesinden hem ahlaki hem de siyasi olarak ciddi şekilde yara almış ve hırpalanmış olarak çıktılar. Komünist saflarda ciddi bir kafa karışıklığı vardı."

Bu durum, Yahudi ve Filistinli Komünistlerin İsrail'in kuruluşunu takip eden savaşta karşıt taraflarda yer almalarına ve Yahudilerin İsrail'in “savunma savaşını” fiilen desteklemesine yol açan trajik bir duruma neden oldu. Irak'ta, Stalin'in pozisyonunu sadakatle destekleyen yerel Komünistler, BM'nin bölünme kararını desteklemek için gösteriler düzenlediler ve İsrail'deki "demokratik güçlerle" işbirliği çağrısında bulundular! Öte yandan, Stalin'in çizgisine karşı çıkma cesaretini gösteren Arap Komünistler İsrail'e karşı savaşa katıldılar. Böylece Komünistler gerçek bir silahlı çatışmada barikatların karşı taraflarında yer aldılar.

Komünist Enternasyonal'in 1943'te resmen feshedilmesinden kısa bir süre sonra, 1944'ün başlarında Filistin Komünist Partisi etnik çizgiler doğrultusunda bölündü ve Filistinliler Arap 'Ulusal Kurtuluş Birliği'ni (LNL) kurmak üzere ayrıldılar.

LNL Filistin'in bölünmesine karşı çıkarken, ülkeye göç eden Yahudilere Filistin vatandaşlığı verilmesinden yanaydı.  LNL'den Emil Tuma, Gromyko'nun Mayıs 1947'de yaptığı kötü şöhretli konuşmadan kısa bir süre sonra Moskova'ya bir mektup yazarak bölünmeyi destekleme ihtimalini eleştirdi. 

Bunu şöyle açıkladı:

"...konuşma Arap dünyasında geniş Arap kitleleri arasında şüphe ve güvensizlik uyandırdı ve Arap gericileri, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'daki Arap sorununun ayrılmaz bir parçası olarak görülen Filistin sorununa yönelik tutumuna şüphe düşürmeyi başardılar. (...) 

"Gromyko'nun açıklaması komünistler arasında büyük spekülasyonlara yol açtı. Arap kitleleri tarafından kötü karşılandı ve bir açıklama sadece komünistlere değil Ortadoğu'daki tüm Arap halklarına umut verecektir. Mevcut uluslararası (enternasyonal)  durumda Arap ülkelerindeki devrimci potansiyel görmezden gelinemez."

Tuma ayrıca Gromyko'yu "...Filistin'deki Arap halkını, onların özlemlerini, anti-emperyalist ulusal hareketlerini ve Orta Doğu'daki Arap halkıyla olan geleneksel bağlarını ve ilişkilerini tamamen göz ardı ettiği" için eleştirdi.

Ancak Tuma'nın Gromıko'nun konuşmasına yönelik asıl eleştirisi Siyonist davaya verdiği açık desteğe yönelikti. Bunu şöyle açıkladı:

"Biz her zaman Siyonist anlayışa karşı mücadele ettik ve Siyonizmi Ortadoğu'da bir Truva atı yaratmak amacıyla İngiliz emperyalizmi tarafından yönlendirilen emperyalist bir girişim olarak gördük. Sonuç olarak, Siyonizmin tarihsel iddialarını her zaman gerici olarak değerlendirdik ve Yahudilerin tarihsel kökenlerini gerçekçi olarak kabul etmedik. (...)

"Yoldaş Gromyko yaptığı açıklamayla Siyonist ideolojiyi ve Yahudi kitleler üzerindeki Siyonist hakimiyeti güçlendirmiştir. Bu güçlenme, emperyalizmin Yahudi kitleleri Arap Ortadoğu'sundaki kurtuluş hareketlerine karşı araç olarak kullanmaya devam etmesine yardımcı olacaktır." (Moscow's Surprise: The Soviet-Israeli Alliance of 1947-1949)

Bölünme gerçekleştikten sonra LNL, Kasım 1947'de BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen bölünme kararına uygun olarak bir Filistin devletinin kurulması için kampanya yürüttü.

Bu asla başarılamadı, ancak 1949'daki savaşın sonucunda bugün Batı Şeria olarak bilinen bölge Ürdün'e ilhak edilirken Gazze de Mısır'ın idaresi altına konuldu. Bu topraklar daha sonra 1967'de İsrail tarafından işgal edilecek ve o zamandan beri de öyle kaldı. Burada Gromyko'nun "iki bağımsız devlet" ifadesinin bile gerçekte nasıl güçlü bir Yahudi devleti anlamına geldiğini ve Filistinliler için her türlü devlet statüsünün reddedildiğini görüyoruz. Aslında onun dördüncü seçeneği - Filistinlilerin haklarını dikkate almayan tek bir Yahudi devleti - gerçek oldu. Bu, Filistin halkına kelimenin tam anlamıyla bir ihanetti.

Bunu burada açıkça ifade etmeliyiz: Stalin'in İsrail'in kurulmasına verdiği destek Filistin'deki Komünistler ve tüm Arap dünyasındaki Komünist Partiler için feci bir durum yarattı. Bölge genelinde Komünizm fikirleri için büyük bir gerileme olduğunu kanıtladı.

Ve bu sadece ideolojik bir gerileme değildi. Halep ve Şam gibi yerlerde Komünist bürolara fiziksel saldırılar oldu ve Sovyet diplomatik misyonları da hedef alındı. Lübnan ve Suriye'de yetkililer komünist örgütleri yasal olarak yasaklamak için genel ruh halinden yararlandı.

Tüm bunlar Komünist Partileri sadece siyasi ve ahlaki otoriteleri açısından değil, aynı zamanda sahadaki gerçek güçleri açısından da zayıflattı. Ağustos 1947 ile Haziran 1949 arasında Lübnan Komünist Partisi'nin üye sayısı 12.000'den 3.500'e, Suriye'de ise 8.400'den 4.500'e düştü. Böylece güçleri üçte iki ile yarı yarıya arasında azaldı.

Irak'ta 1948'in ilk yarısı, Irak Komünist Partisi önderliğinde devrimci bir dalgaya sahne oldu. Mayıs ayında İsrail devletinin ilan edilmesi ve SSCB tarafından tanınması, yetkililer tarafından sıkıyönetim ilan etmek, hareketi ezmek, liderleri tutuklanan, ölüme mahkum edilen ve Şubat 1949'da idam edilen Irak Komünist Partisi'ni siyasi olarak izole etmek için istismar edildi. Bu, Stalin'in "zekice stratejisinin" trajik bilançosudur. 

Stalin'in politikasının etkisi bölgede yıllarca sürdü. Ancak bu politika diğer pek çok ülkedeki Komünist Partileri de etkiledi. Komünistler her yerde Filistin'in bölünmesine karşı bir politika izlemişlerdi, ancak SSCB 1947'nin sonunda bölünme yönünde oy kullandığında, saflarında karışıklık baş gösterdi.

Batı'daki Komünist Partilerin İlkesiz Kayışı

"Laik, Siyonist olmayan Yahudi göçmenler ve Sovyetler Birliği'nin ömür boyu takipçisi olan" bir ailenin kızı olan Dorothy Zellner, bunun ABD'de yarattığı etkiyi 2021'de Jewish Currents'ta şöyle yazmıştı: "ABD Komünist solu şaşkına dönmüştü .” O dönemde ABD Komünistleri arasında nasıl genel bir kafa karışıklığı yaşandığını anlatıyor.

Başka bir örnek vermek gerekirse, İtalyan Komünist Partisi (PCI) Filistin'in BM tarafından bölünmesini açıkça desteklemiştir. İronik bir şekilde, o dönemde Alcide de Gasperi başkanlığındaki Hıristiyan Demokrat hükümet, Arap rejimleriyle ilişkilere zarar vermek istemediği için İsrail devletini resmen tanıyıp tanımama konusunda belirsiz bir duruş sergiledi. Britanya'da olduğu gibi, İtalyan egemen sınıfı esas olarak, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kendi ekonomik çıkarları için hayati önem taşıyan petrolün tedarikiyle ilgileniyordu. Ayrıca İkinci Dünya Savaşı'ndan önce sahip olduğu sömürgeleri elinde tutmak için son bir çaba harcıyor ve bu amaçla Birleşmiş Milletler'de Arapların desteğini umuyordu. Bu nedenle İtalyan hükümeti Şubat 1949'a kadar İsrail devletini resmen tanımadı.

Stalin pipe Image public domainStalin'in politikasının etkisi yıllarca sürdü / Görsel: kamu malı

Öte yandan PCI, Sovyetler Birliği tarafından benimsenen tutumla tamamen uyumlu olarak İsrail'e tam destek verdi. Yayın organı L'Unità'nın 1946-48 yılları arasındaki yayınları çok açıklayıcıdır. Siyonistleri İngiliz emperyalizmine karşı ulusal bağımsızlık için anti-emperyalist bir mücadele verenler olarak sunuyordu. Bir sayıda, 29 Mayıs 1948'de, imzasız bir bildiri - büyük olasılıkla gazetenin o zamanki editörü Pietro Ingrao tarafından kaleme alınmış olsa da - “Yahudilerin kahramanca direnişinden” (“L'eroica resistenza degli ebrei”) bahsederken, aslında gerçekleşen şey Filistinlilerin Siyonist terör tarafından büyük ölçekte etnik temizliğe tabi tutulmasıydı.

Pietro Ingrao, 29 Mayıs 1948'de L'Unità'da yayınlanan bir başyazıda, yeni kurulan İsrail devletini tanımadığı için İtalyan hükümetini eleştirdi. Sadece iki gün önce, 27 Mayıs'ta, parti liderliğinin resmi bir açıklaması yayınlanmış ve bu açıklamada “uluslararası adaletin bir tezahürü ve varoluşlarını kahramanca savunan, dün Hitlerciler tarafından, bugün ise Batı demokrasilerinin liderleri tarafından tehdit edilen bir halkla dayanışmanın bir işareti” olarak İsrail'in derhal tanınması çağrısında bulunulmuştur.

İngiltere'de 1947'den önce Komünist Parti, Filistin'de bir Arap federasyonunun parçası olarak yan yana yaşayan farklı etnik grupların eşit haklara sahip olduğu tek bir devletten yanaydı. Ancak Sovyet hükümeti bölünmeyi desteklediğini açıkladığında, parti de buna uygun olarak değişti.

1948'de Britanya Komünist Partisi'nin yayın organı Daily Worker, bir Yahudi devletinin kurulmasını desteklediğini açıkladı. Filistin'in bölünmesine ilişkin BM kararının uygulanması çağrısında bulundu. Mayıs 1948'de, İsrail'in kurulmasını “Filistin halklarının kendi kaderini tayin hakkının gerçekleşmesi yolunda büyük bir adım” ve “zamanın büyük bir işareti” olarak gördü. (Daily Worker, 15 Mayıs 1948) Ve Filistin'deki silahlı Yahudi milislerin İngiliz güçlerine karşı savaşmasını anti-emperyalist bir mücadele olarak ilan ederek 'emperyalizmin günlerinin sayılı olduğunu' belirttiler. (Daily Worker, 22 Mayıs 1948)

İsrail nihayet kurulduğunda, bunun tüm “ilerici güçler” tarafından desteklenmesi gerektiğini söylediler. Ve İsrail kurulurken Arap ülkeleri İsrail'e saldırdığında, Daily Worker bunu emperyalist saldırganlık olarak kınadı! Komünist Parti Batı Fife milletvekili William Gallacher, İsrail'in tanınması çağrısında bulundu ve Araplara yapılan askeri yardımın derhal kesilmesini önerdi.

Bütün bunlar Sovyetler Birliği'nin pozisyonu yeniden değiştiğinde değişti. Birkaç yıl sonra, PCI liderliğinin İsrail'i Arap dünyasında batı emperyalizminin bir köprübaşı olarak tanımladığını ve İngiliz Komünist Partisi'nin aniden İsrail'in her zaman ABD emperyalizminin bir aracı olduğunu keşfettiğini görüyoruz.

Tüm bunlar, 1950'lerin başında 180 derecelik bir dönüş daha yaparak artık anti-Siyonist olan Sovyet politikasıyla uyumluydu. Şubat 1953'te, Sovyetler Birliği'nde başlatılan antisemitik bir kampanya olan kötü şöhretli 'Doktorlar’in Komplosu'nun’ patlak vermesinin ardından, çoğu Yahudi olan bir grup doktor Sovyet liderlerine suikast düzenlemekle suçlanınca, Sovyetler Birliği ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler kesildi.

Gördüğümüz gibi, Stalin'in 'ilkeleri' bu tür konularda son derece esnekti! Dünyanın dört bir yanındaki Komünist Parti liderlerinin 'ilkeleri' de aynı derecede esnekti; önceden uyarı olmadan hızlı bir şekilde harekete geçmek zor olsa da, yalnızca "Stalin'in size söylediğini söyleyin ve yapın" anlamına geliyordu. Eğer Stalin İsrail'in kurulmasını desteklediyse, onlar da sadece sıraya girdiler. Stalin tamamen ters yöne döndüğünde, onlar da yine buna göre atladılar.

Lenin'e geri dönün!

Bunlar Lenin'in yöntemleri değil, Troçki'nin “devrimci strateji okulu” olarak tanımladığı Komünist Enternasyonal'in ilk dört kongresindeki yöntemleri değil. Bunlar, dünya devrimi perspektifinden vazgeçmiş ve yalnızca kendi dar ulusal çıkarlarının peşinde koşan bir bürokrasinin yöntemleridir. Ancak bunu yaparken, Komünist Partileri gelecek on yıllar boyunca zayıflattılar ve Komünizm bayrağını bu bölgedeki ve tüm dünyadaki emekçi kitlelerin gözünde lekelediler.

Bu kısmen radikal Arap milliyetçiliğinin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bölgedeki birçok ülkede patlak veren devrimci hareketlere nasıl hakim olabildiğini açıklıyor. Aynı zamanda 'Baas Sosyalizmi' gibi olguların yükselişini de kısmen açıklamaktadır.

Arap kitleleri emperyalizme karşı mücadeleleri yoluyla radikalleştikçe, bu durum Irak, Mısır ve Suriye de dahil olmak üzere bir dizi ülkede, radikal entelijansiyanın bir tabakası ve hatta bu 'sol' milliyetçi fikirleri ifade eden bir ordu subayı tabakası tarafından alınan devrimci anti-emperyalist önlemlere şimdi aktif, şimdi pasif kitle desteği olarak yansıdı.

lenin Image public domainBunlar Lenin'in yöntemleri değil, bunlar Komünist Enternasyonal'in yöntemleri değil / Görsel: kamu malı

Merkezi ekonomik planlama ve üretim araçlarının devlet mülkiyeti fikri, bu küçük-burjuva tabakalar arasındaki bazı daha radikal unsurların üzerinde bir cazibe yarattı. Sovyetler Birliği'ndeki planlı ekonominin, bürokratik deformasyonlarına rağmen, modern bir sanayi gücü haline gelmesine nasıl izin verdiğini gördüler. SSCB'de ayrıcalıklı bir bürokrasinin iktidarda olmasından da etkilendiklerini de eklememiz gerekiyor.

Ancak ironik bir şekilde, tüm bunlar yaşanırken -Mısır ve Suriye gibi- pek çok ülkede yerel Komünistler ağır baskı altındaydı.

Sovyetler Birliği ve Ortadoğu'daki Komünist Partiler iki halk için tek devlet fikrini savunmaya devam etselerdi, Filistin halkının davasına ihanet etmeselerdi, bu partiler bölgede kilit bir rol oynayabilir, emekçi kitlelerin ve gençliğin liderliğini üstlenebilirlerdi.

Tarihteki bu trajik olay, bir partinin savunduğu fikirlerin, hareket tarzının ve kilit meselelerde benimsediği pozisyonların onu güçlendirebileceğini ya da zayıflatabileceğini göstermektedir. Kelimenin tam anlamıyla partinin güçlerini inşa etmek ya da yok etmek arasındaki fark anlamına gelebilir. Stalin'in 1947-49 döneminde Orta Doğu'da izlediği politika Komünist Partileri büyük ölçüde zayıflatmış ve dolayısıyla devrimci hareketlerin yenilgisine ve gericiliğin yükselişine zemin hazırlamıştır.

Ancak tarihin o döneminde, acımasız Stalinist baskıya rağmen Lenin'in yöntemlerine ve fikirlerine bağlı kalmaya devam eden farklı türden - gerçek Komünistler diyebileceğimiz - başka Komünistler de vardı. Bunlar Leon Troçki'nin takipçileriydi. Britanya'da Devrimci Komünist Parti içinde örgütlenmişlerdi. Dergileri Socialist Appeal'da ilkeli bir duruş sergilediler. Temiz bir bayrak: Britanyalı Troçkistler 1948'de Filistin'in bölünmesine karşı çıktılar başlıklı makalede, BM'nin bölünme kararını kabul etmesinden hemen sonra, Kasım ve Aralık 1947'de Socialist Appeal'dan iki makale yayınladık. Makaleler bölünmenin sonuçlarına karşı uyarıda bulunuyor ve şu sonuca varıyordu:

“Filistin'in bölünmesi her açıdan gericidir - ne Yahudilerin ne de Arap kitlelerin bundan kazanacağı hiçbir şey yoktur. Yahudiyi Arapla karşı karşıya getirir, emperyalizme karşı mücadeleyi, ortak çıkarları emperyalizme karşı mücadele etmek olanlar arasındaki bir mücadeleye dönüştürür. Arap köylülerinin ve işçilerinin dikkatini sömürücülerinden başka yöne çekerek Arap toprak sahiplerinin ve kapitalistlerinin ekmeğine yağ sürmektedir. Filistin ve Ortadoğu sorununun tek çözümü, emperyalist bölme planlarının çöpe atılması, tüm askeri birliklerin Filistin ve Ortadoğu'dan derhal ve tamamen çekilmesidir. Bölünmüş bir Filistin'de ne Yahudiler ne de Araplar için gerçek bir bağımsızlık ya da güvenlik söz konusu olamaz.” 

Bu yoldaşlar sonraki 76 yıl boyunca defalarca haklı çıktılar. 1948 yılından bu yana kanlı çatışmalar üzerine kanlı bir çatışma tarihine tanıklık ediyoruz. Filistinliler o zamandan beri bir vatandan mahrum bırakılırken, İsrail'in Yahudiler için güvenli bir sığınak olmaktan çok uzak olduğu ortaya çıktı. 

Bugün, 1947-48'de RCP'li yoldaşlarımızın omuzlarında, her iki halk için de bir anavatanı savunuyoruz; bu da ancak tarihsel Filistin'in tamamında, Ortadoğu Sosyalist Federasyonu içinde, hem Yahudilerin hem de Filistinlilerin ekonominin sosyalist gelişimi temelinde barış içinde yaşayabilecekleri bir sosyalist devlet biçiminde gerçekleştirilebilir.

Join us

If you want more information about joining the RCI, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.